18 Δεκεμβρίου, 2023

Παρουσίαση του έργου του συλλόγου «Ιμερόεσσα» στη Θεσσαλονίκη

~Η Παχυσαρκία είναι νόσος και αντιμετωπίζεται~

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση παρουσίασης της «Ιμερόεσσα», του Πανελλήνιου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τους στόχους του Συλλόγου, η αποτίμηση των ενεργειών και δράσεων του τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του, καθώς και η ανακοίνωση του προγράμματος για το 2024. Την παρουσίαση ανέλαβαν η Πρόεδρος της «Ιμερόεσσα» κα Κική Τσιρανίδου και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Αλέξανδρος Μουρουγλάκης, ενώ συμμετείχαν με τοποθετήσεις διακεκριμένοι επιστήμονες και εθελοντές.

Η κυρία Τσιρανίδου παρουσίασε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ», ο οποίος ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και έχει πιστοποιηθεί, ως φορέας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απευθύνεται κυρίως σε άτομα που πάσχουν από την νόσο της Παχυσαρκίας, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με στόχο την ευαισθητοποίηση τους για την νόσο.

Παρέχει καθοδήγηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέσα από τις δράσεις του επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων και την δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των μελών, ασθενών με παχυσαρκία, και ειδικών επιστημόνων για την θεραπεία της παχυσαρκίας.

Η ομάδα δράσης του Συλλόγου αποτελείται από τους συμμετέχοντες στο επιστημονικό συμβούλιο, Ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων με εξειδίκευση στη θεραπεία της Παχυσαρκίας, Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους, Διατροφολόγους, Φυσικοθεραπευτές, Γυμναστές κλπ., οι οποίοι παρέχοντας τις κατάλληλες συμβουλές και υποστήριξη βοηθούν ουσιαστικά τα άτομα που πάσχουν από την νόσο της παχυσαρκίας και από τους εθελοντές που συμβάλλουν καθοριστικά στην υλοποίηση των στόχων του Συλλόγου ​

Στη διάρκεια της παρουσίασης ο κος Μουρουγλάκης και στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συλλόγου για τη συνεχή ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη του γεγονότος ότι  η Παχυσαρκία είναι νόσος και αντιμετωπίζεται.

Για το 2024 ο σύλλογος συνεχίζει τις δράσεις του με προγράμματα, για την παιδική παχυσαρκία, την παχυσαρκία ενηλίκων καθώς και την παχυσαρκία στην Τρίτη ηλικία. Μεταξύ των δράσεων που προγραμματίζονται ανακοινώθηκαν και μερικές από τις επικείμενες συνεργασίες του συλλόγου, όπως η συνεργασία με τον Διεθνή Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης «Μέγα Αλέξανδρο», την ομάδα εθελοντών διασωστών ΠΡΟ.Τ.Ε.Κ.Τ.Α, την εταιρία ΓΝΩΜΩΝ και το τμήμα διαιτολογίας του ΔΠΕΘ με την Επ. Καθηγήτρια κα Νίκη Κατσίκη, καθώς και η συνέχιση των επιτυχημένων ενεργειών με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο.

Στην τοποθέτηση του ο κος Χαρίλαος Παππής, Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, ανέλυσε τη σύγχυση που επικρατεί και τον καθορισμό, μεταξύ του υπέρβαρου και του παχύσαρκου ανθρώπου. Έκανε εκτενή αναφορά στα συμπτώματα, στις επιπλοκές, στα επιστημονικά τεκμήρια, στην ενημέρωση και στη γνώση που λαμβάνουν πλέον από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, για την νόσο της παχυσαρκίας. Ανέλυσε τα στάδια αντιμετώπισης, τη διατροφή, τη γυμναστική, τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, τη λαπαροσκοπική επέμβαση. Τέλος τόνισε εμφατικά την επιβεβλημένη αύξηση τη ευαισθητοποίησης των ατόμων για την εξάλειψη του στίγματος της παχυσαρκίας.

Ο κος Τσιρώνης Πρόεδρος των Διαιτολόγων –Διατροφολόγων Ελλάδος, τόνισε την ευαισθητοποίηση, μέσα από παρεμβάσεις, συνδέοντας πρωτίστως όλα τα κομμάτια του πάζλ για την επιτυχία στο στόχο της αντιμετώπισης της νόσου, όπως: το ψυχολογικό, το ιατρικό, το διατροφικό και την άσκηση.

Στη συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Δημήτρης Μπρούχος, διακεκριμένος συγγραφέας – ποιητής που είναι και ο ανάδοχος του συλλόγου δίνοντας το όνομα Ιμερόεσσα.

Η κα Νίκη Κατσίκη, Ειδική Παθολόγος – Διαβητολόγος, με εξειδίκευση στην παχυσαρκία, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις επιβεβλημένες δράσεις ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδος, λέγοντας ότι εξειδικευμένοι γιατροί πλέον ασχολούνται με τη νόσο μέσω της ολιστικής διαχείρισης του φαινομένου.

Ο κος Παπαπουλίδης Χρυσόστομος, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Ιμερόεσσας και γυμναστής στο επάγγελμα, επισήμανε ότι το στοίχημα των γυμναστών είναι να δημιουργήσουν ένα φιλικό περιβάλλον, έτσι ώστε να φέρουν τα άτομα με παχυσαρκία στα γυμναστήρια, δεδομένου ότι το περιβάλλον αυτών θεωρείται κάπως αφιλόξενο για τα άτομα αυτά, σύμφωνα πάντα με τους επαγγελματίες της άσκησης.

Με διπλή ιδιότητα, αυτή του, Γενικού Χειρουργού, αλλά και του νεοεκλεγέντος Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κος Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου, με δύσκολα χειρουργεία και μεγάλες επιπλοκές. Θα πρέπει να υπάρξει μέσα από την ενημέρωση και την πρόληψη, εξάλειψη των παχύσαρκων. Δεσμεύτηκε δε, ως νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος να υπάρξει μία γόνιμη συνεργασία του Συλλόγου με τη νέα Δημοτική αρχή.

Ο Πατέρας Αθηναγόρας από τον Φάρο του Κόσμου αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Σύλλογο και στην προοπτική επέκτασης αυτής της συνεργασίας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από εθελοντές και μέλη του Συλλόγου και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό, εκπρόσωπος του βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Σταύρου Καλαφάτη, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας κα Μελίνα Δερμεντζοπούλου, ο Πρόεδρος Μητροπολιτικής Επιτροπής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Μήττας, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θάνος Μπέκας, ο Αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Μιχάλης Κούπκας, η εκπρόσωπος του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη κα Άρτεμις Αγαθοκλέους, η νεοκλεγείσα Δημοτική Σύμβουλος κα Κούλα Γιαννακίδου.

Ο σύλλογος «Ιμερόεσσα» ευχαριστεί θερμά τους χορηγούς που στηρίζουν τις δράσεις του: Novo Nordisk, Menarini diagnostics, Nutripassion, Improve Fitness Studio, Μητροπολιτικό Κολλέγιο, LIVE MEDIA, ITbiz, Gnomon SA, και το ιατρείο Γονιμότητας Χρήστος Θ. Παππάς.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε η Alpha Marketing, σύμβουλος Marketing και Επικοινωνίας του Συλλόγου και τον συντονισμό των ομιλητών η δημοσιογράφος κα Έφη Βαλίλα.

Θερμές ευχαριστίες ανήκουν στη ζωγράφο κα Στέλλα Χαβιαροπούλου που στόλισε με τους πίνακες της την αίθουσα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Για να λαμβάνεται πρώτοι τα άρθρα και τα νέα μας

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.